#012 Är potatis och potatisväxter bra eller dåligt?

Är potatis och andra potatisväxter som chili, aubergine och tomat nyttigt att äta? Vad gäller för dig med autoimmun sjukdom och kronisk ohälsa? 

I detta avsnitt av Paleotekets podcast pratar vi om potatisväxter, även kallat nattskuggeväxter/nattskatteväxter (eng. nighshades) och vilka kemiskt aktiva ämnen som kan vara problematiska för magen, speciellt vid autoimmun sjukdom. Vi fördjupar oss också mer i just potatis och vad som är bra och vad som inte är bra med denna rotfrukt. Podcastavsnittet kan fungera som en förklaring till varför potatisväxterna utesluts ur det autoimmuna protokollet/AIP, eller “autoimmun paleo”.

Prenumerera på podcasten via Soundcloud,  Itunes, eller i din podcast-app.

 Eller lyssna här:

Upplägg:

  • Introduktion och en kort anekdot
  • Vad innehåller potatisväxterna som kan vara problematiskt för personer med autoimmun sjukdom?
  • Fyra grundläggande mekanismer som glykoalkaloider i potatisväxter kan påverka kroppen.
  • Hur påverkar kemiskt aktiva ämnen tarmväggen?
  • Vad är bra med potatis?
  • Vad är förgiftningsymptomen och vilka nivåer av glykoalkaloider behövs för potatisförgiftning?
  • Hur bör man förvara och tillaga potatis, och hur ofta bör man äta det om man har en autoimmun sjukdom?

 

Förtydligande

I podcastavsnittet “Är potatis och potatisväxter bra eller dåligt?” resonerar vi om den tillåtna nivån glykoalkalodier i potatis. Här kommer ett förtydligande gällande siffrorna:

  • 20 mg glykoalkaloider per hekto potatis är gränsen i Sverige enligt livsmedelsverket, https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/vaxtgifter/glykoalkaloider/
  • En normal portion kan då innehålla 60 mg om vi säger att man äter 300 gram potatis, vilket motsvarar omkring 3 st potatisar. 1-3 mg per kilo kroppsvikt är giftigt för människor. Detta blir för en person som väger 70 kg en total dos alkaloid på 70-210 mg som skulle ge symptom hos de flesta människor. 3-6 mg är mycket giftig eller i vissa sällsynta fall dödlig dos (detta blir för en person som väger 70 kg ungefär motsvarande 210-420 mg totaldos alkaloider). Skalad potatis innehåller normalt 0,1.4,5 mg /hekto vilket gör att en normal portion på 300 gram potatis vid 4,5-värdet bara kommer upp i 13,5 mg.
  • Slutsats: vanligtvis så ligger potatisen du köper i butiken en bra bit under livsmedelsverkets gränsvärde. Men de tillåter ändå 20 mg glykoalkaloider per hekto, vilket gör att det med den nivån skulle kunna vara möjligt att komma upp i förgiftningsdos snabbt för små barn. Men det mesta av glykoalkaloiderna sitter i skalet, så se till att alltid skala potatisen till barn!

Lyssna på andra avsnitt och följ oss i sociala medier

Följ oss gärna på Soundcloud eller Itunes, eller lyssna direkt på www.paleoteket.se.

Det skulle vara väldigt värdefullt om du vill lämna en recension på Itunes. Det gör du genom att söka fram Paleoteket i Itunes, och sedan klicka på den stora loggan under ordet ”Podcaster”. Klicka sedan på fliken ”Betyg och recensioner”.

Det går även att gilla oss på www.facebook.com/paleoteket.se (sidans namn; Karl Hultén och Paleoteket), eller på www.instagram.com/paleoteket.se.

Comments

comments

Kommentera