Mjölk: Starka ben eller eller hjärtsjukdom och cancer?

Mjölkprodukter kommer ständigt upp som fråga när man talar om Paleo (Paleolitisk kost). Om mjölken är hälsosam eller ej har stötts och blöts i evigheter. Senast gällde det om mjölken orsakar prostatacancer eller inte. Mitt eget svar på frågan är att olika personer reagerar helt olika på mjölkprodukter och att man därför behöver förstå på vilka sätt man kan vara känslig mot mjölk. Här följer en förklaring av varför jag anser att mjölkprodukter kan vara ett hälsosamt inslag i kosten under vissa förutsättningar.

Ur ett evolutionärt perspektiv är mjölken en helt ny företeelse som  vissa förespråkare av ursprunglig (paleolitisk) kost varnar för eftersom man anser att den inte är en del av vårt evolutionära arv och på grund av den påverkan rent fysiologiskt som mjölken har på kroppen.

Childdrinkingmilk

Mitt perspektiv är att nya födoämnen inte nödvändigtvis måste vara skadliga bara för att de är nya. Det finns exempel som olivolja, kokosolja och potatis som är nya rent evolutionärt men som mycket väl kan betraktas som hälsosamma. Om vi ska varna för ett livsmedel som mejeriprodukter så behöver vi kliniska studier som stödjer det vi säger.

Förenligt med god hälsa

Det är också uppenbarligen så att det finns traditionella kulturer som inte bär på våra moderna sjukdomar men som ändå har mjölkprodukter som en viktig del av sin diet som exempelvis Maasai folket (en nomadisk stam i Kenya och norra Tanzania) som i princip är helt fria från hjärtsjukdom trots att deras kost baseras på stora mängder mjölk. Det finns även andra exempel på populationer i Schweiz som också visar att mjölk och ost kan vara delar av en diet som stödjer god hälsa och frihet från sjukdom.

Näringstätt livsmedel

Till att börja med kan man konstatera att ost (ej mjölk) är ett näringstätt livsmedel vilket jag skrivit om tidigare. I hårda ostar är koncentrationen hög av essentiella näringsämnen, samtliga fettlösliga vitaminer och värdefulla fetter som mättat fett och CLA. Men naturligtvis är inte näringstäthet viktigt om livsmedlet  samtidigt orsakar andra problem. Så vilka evidens finns?

Forskning vs. erfarenhet

Min personliga erfarenhet efter att ha konsulterat hundratals klienter är att undvikande av mejeriprodukter bidrar till att man snabbare går ner i vikt, förutsatt att man håller sig till en paleolitisk grundkost. Märkligt nog tycks forskningen på området inte förklara den observationen.

I studier har man snarare sett hur insulinkänslighet kan förbättras för överviktiga och att risken för diabetes minskar när man äter mer mjölkprodukter. Vad jag misstänker är att mjölkprodukter, och då framför allt fetare alternativ ersätter andra inslag i kosten som är mer överviktsskapande som exempelvis bröd, pasta och socker.

Andra grupper har lagt fram hypoteser om att mjölk bidrar till typ-2 diabetes men detta synsätt har betydligt svagare stöd i forskningen.

Fetterna i mjölk har hälsofördelar

Denna studie tittade närmare på blodnivåer av ”trans-palmitoleic acid” som finns i mjölk, ost och smör. Man fann att de med högst nivåer av fettsyran hade betydligt lägre risk för att utveckla diabetes och att de var smalare och hade högre nivåer av det goda kolesterolet HDL och lägre CRP (inflammation). Detta stödjer förstås inte att man bör dricka lättmjölk eller andra fettsnåla alternativ eftersom man inte kunnat se några positiva effekter där.  Författarna konstaterade att det kan vara klokt att äta så mycket smör som möjligt.

Andra studier har visat att mjölk kan minska risken för hjärtsjukdom hos kvinnor och att feta mjölkprodukter minskar risken risken särskilt mycket.

Man kan skriva mängder av referenser här men det viktiga att komma ihåg är att delar av maten inte förklarar helheten. Vår förståelse av hur maten samspelar med våra gener är begränsad och därför bör man ha en ödmjukhet inför de naturliga råvaror som naturen bjuder på och inte ge sig in och ändra deras sammansättning.

T. Colin Campbell är en välkänd vegan som propagerat för att mjölkprotein orsakar cancer och sedan använt dessa rön för att dra paralleller till att animaliska proteiner också borde undvikas. Jag har skrivit tidigare om varför man inte behöver vara orolig över detta.

Det är nämligen så att totalen av matens beståndsdelar ofta har en helt annan effekt än den av isolerade näringsämnen. När det gäller mjölk så finns det till exempel andra proteiner som exempelvis vassle som visat sig skydda mot cancer och neutralisera negativa effekter av kasein. Den biten glömde Campbell nämna.

Vem bör undvika mjölk?

När jag arbetar med klienter stöter jag mycket ofta på personer som är känsliga för mjölk. Man har sett att de som reagerar på mjölk får en frisättning av Histamin på ett sätt som liknar den vid andra överkänslighetsreaktioner. Det finns en mängd beståndsdelar i mjölk som man kan reagera på och särskilt personer med ”läckande tarm” får i regel negativa reaktioner på mjölkprodukter. Alfa och beta-kasein, casomorphin och antikroppar kan vara sådant som orsakar reaktionen. Vad jag har konstaterat när jag träffar klienter är att allt fler tycks bli känsliga mot mjölk. Särskilt personer som reagerar på gluten har i regel även korsreaktioner mot mjölkprodukter. Personer med IBS är en annan grupp som vanligtvis reagerar på mjölk, möjligtvis finns här en koppling till ökad belastning av bakterier i tunntarmen (SIBO).

Finns det dåliga och bra mjölkprodukter?

Innan man börjar processa mjölk så har man ett komplett livsmedel som naturligt bär på probiotiska bakterier och enzymet laktas (som bryter ner mjölksocker) och hälsosamma fetter. Vad man gör när man sedan pastöriserar mjölken är att döda de gynnsamma bakterierna och förstöra enzymet som bryter ner mjölksocker. Detta är ett grundläggande problem eftersom den vanligaste reaktionen på mjölk är just att man inte kan bryta ner mjölksockret som då går ner i tjocktarmen där det orsakar gaser och obehag.

När man också tar bort fettet så försvinner de sista fördelarna med att äta mjölkprodukter. Opastöriserad mjölk kan med andra ord vara bra för hälsan medan det är betydligt mer tveksamt om man någonsin bör dricka processad mjölk. Något som kan göra vanlig mjölk hälsosam igen är att göra yoghurt av den eftersom man då tillsätter probiotiska bakterier som bryter ner laktos. Man har liksom återställt den skada man gjort.

Det enda sättet att ta reda på om man bör äta mejeriprodukter är att exkludera dem under 30 dagar för att sedan återintroducera försiktigt och noggrant logga symptom.

Om din kost i övrigt följer paleolitiska grundperspektiv så ser jag inga stora fördelar med att ha yoghurt eller mjölk som en del av kosten, men de har heller inga bevisat negativa effekter. Särskilt smör,och grädde är inslag som är positiva för de flesta och ost kan vara det beroende på hur du reagerar på mjölkens proteiner.

 

Comments

comments

4 svar på “Mjölk: Starka ben eller eller hjärtsjukdom och cancer?”

 1. Odoptioner på avlidna Maasaier har visat att dom har utpräklat plack i arterierna till hjärtat. Dock är dessa plack stabila ock utan inflammationer ock därför inte livshotande.
  De massaier som flyttar til städerna börgar at äta ”modern” mat får problemer.

  1. Tack för informationen. Har du någon länk till studie eller artikel? Plack finns hos oss alla (även spädbarn) och det krävs förstås flera faktorer för att de ska utvecklas till en propp. En viktig bidragande orsak är inflammation som den moderna kosten i städerna orsakar.

 2. Staffan Lindeberg skriver om detta i boken ”Food and Western Disease”, i boken har han referencer til studiet.
  Tyvärr har jag lånat ut boken til en med hälseproblem som ”stenålderskost” har visat sig at kunna förbättra.
  Obduktionstudiet var interessant med tanke på att maasaier genomsnitlig har det man anser för att vära mycket gynnsamma kolesteroler ock därför teoretisk skal ha lite plack, men modsatsen var tillfället.
  Ja plack räcker inte för en infarkt, inflammation eller mögligen en ovan fysisk överansträngning?
  Jag återvänder om jag kan få tag på boken innom kort.

  1. Det låter verkligen intressant. Jag skulle vara mycket intresserad av referensen. Posta gärna en länk om du har möjlighet. Det jag är nyfiken på är hur nyligen man gjorde obduktionerna eftersom jag misstänker att masaiernas kost förändrats en hel del på senare tid och att de flesta lämnat den rent traditionella dieten för vissa inslag av spannmål i dieten. Men hur som helst, mycket intresserad av den.

Kommentera