Paleo vid autoimmun sjukdom – ät dig fri från inflammation

Autoimmuna sjukdomar och inflammatoriska tillstånd kan kräva att man är extra strikt med kosten och utesluter en mängd inflammationsskapande livsmedel. Detta har utmynnat i ett program som jag tillämpar för klienter med autoimmun sjukdom, även kallat autoimmun paleo (autoimmuna protokollet/AIP). Du kan ladda ner inköpslistan här och komma igång direkt. Om du vill veta mer om varför det ser ut som det gör, så kan du fortsätta läsa. Längst ner på sidan finner du länkar till hur du kan få mer hjälp och inspiration kring matlagning. Du kan också lyssna Paleotekets podcast som har fokus just på läkande autoimmun paleokost och livsstil.

När man börjar äta Paleo så minskar generellt sett de inflammationer man bär på. När jag själv gick över till paleo-kost blev jag av med större delen av de symptom jag haft i form av inflammationer i leder och rygg. Men en del av symptomen fanns kvar och det var först långt senare som jag hittade de sista pusselbitarna som  gjorde mig helt symptomfri. Om detta program för autoimmunitet tänkte jag berätta i dag.

Fuska aldrig

Det förmodligen viktigaste rådet är att aldrig fuska med de kostråd som ges här. Om du bestämt dig för att hålla kosten så fortsätt att göra det till hundra procent i minst en månad. Här kan du ladda ner en matlogg  för att hålla koll på kosten.  Var för det första noga med att hålla kosten helt ren från spannmål, baljväxter, mejeriprodukter, socker och växtoljor. Vid sidan av det har jag noterat att stresshantering och tillräcklig sömn (7-8 timmar) stödjer en snabb reduktion av inflammation.

Om programmet

När man lider av autoimmun sjukdom finns det all anledning att tillämpa ett mycket strikt program som syftar till att stävja aktivering och irritation av immunförsvaret i magen. Gluten bör du därför undvika resten av livet, medan andra typer av spannmål och baljväxter helst bör undvikas så mycket det går, men exempelis mejeriprodukterna kan vara föremål för själv-experiment senare, då man kan genomföra så kallade återintroduktioner.

Autoimmun sjukdom- vad bör man undvika och varför?

Följande lista har en mängd punkter som alla kräver sin förklaring. Du kan också läsa mer om hur man läker läckande tarm eftersom detta är ett viktig första steg. De flesta av livsmedlen nedan orsakar tarmirritation eller aktivering av immunförsvaret. I vissa fall båda samtidigt.

 

Vad får man äta?

JA-listan:

 • Ät så mycket du vill av kött, fisk, skaldjur, inälvsmat
 • Ät de flesta grönsaker (se vilka som utesluts nedan)
 • Ät hälsosamma fetter (gärna kokosfett)
 • Rotfrukter som sötpotatis, morot, kålrot osv
 • Ät gärna extra läkande livsmedel som benbuljong och surkål.

Nej-listan

Utesluts även vid grundläggande paleo:

 • Processade livsmedel – processar gör ju kroppen bäst själv!
 • Spannmål eller spannmålsliknande växter som quinoa, amaranth eller bovete. Läs mer om spannmål här och här. Extra försiktig bör man vara med vete, korn och råg som innehåller gluten (läs här och lyssna här).
 • Baljväxter som kikärtor, vita bönor, svarta bönor (färska bönskidor och gröna ärtor är mildare, men bör ändå undvikas i början)
 • Mejeriprodukter: ost, mjölk, grädde, smör
 • Socker: Orsakar läckande tarm och inflammation.

Livsmedel som utesluts specifikt vid autoimmun paleo (autoimmuna protokollet/AIP):

 • Ägg: Ägg och då främst äggvita innehåller lysozym som skyddar ägget mot angrepp av bakterier. Detta kan dock även angripa tarmväggen.
 • Potatisväxter: Innehåller lektiner saponiner och capsaicin som i olika hög grad retar immunförsvaret. Gruppen är generellt sett ganska problematisk vid inflammation. I denna grupp ingår tex potatis, tomat, aubergine, paprika och chili. (läs mer här, eller lyssna på Paleotekets podcast här)
 • Nötter och frön: Är vanliga allergener som vid tillstånd av inflammation och läckande tarm kan orsaka problem. Med tiden kan denna rekommendation hävas för vissa individer.
 • Livsmedel som orsakar korsreaktion med gluten: Havre, amarant, quinoa, potatis, hampa, majs, soja, choklad, jäst, kaffe, sesamfrö, tapioka och ägg. Har alla visat sig korsreagera med immunförsvaret vid autoimmun sjukdom. Alla är inte känsliga mot dem, men man börjar ändå med att utesluta dem.

Annat som är viktigt att utesluta vid autoimmun sjukdom:

 • Antiinflammatoriska läkemedel: Påverkar tarmslemhinnan negativt genom hämmande av COX bland annat.
 • Alkohol: Orsakar överväxt av bakterier i tunntarmen och läckande tarm. Ett glas kan vara ok men helst bör man ta bort det helt tills man är symptomfri.
 • Sötningsmedel: Kan påverka tarmfloran och orsaka dysbios.
 • Emulgeringsmedel, förtjockningsmedel och andra livsmedelstillsatser

Samtliga ovanstående livsmedel är borttagna från inköpslistan eftersom de kan orsaka dysbios (negativ inverkan på tarmfloran), fungera som adjuvans (retar immunförsvaret), eller att de rent av orsakar inflammation. Du kan också läsa mer om hur man läker läckande tarm eftersom detta är ett viktig första steg.

Vad är autoimmun sjukdom?

Autoimmuna sjukdomar uppkommer när kroppens immunförsvar attackerar kroppsegen vävnad. Det kan vara i princip vilken del av kroppsegen som helst som hamnar under angrepp och symptomen speglar förstås i viss mån den vävnadens funktion.  Om hjärnan angrips (Multipel Skleros) så får man symptom som speglar sämre funktion hos nerver och får man typ-1 diabetes så attackeras bukspottkörteln och dess förmåga att producera insulin. Det finns en mängd sjukdomar men de har alla en sak gemensamt nämligen.

Immunförsvaret sitter i magen.

Det finns många bakomliggande orsaker till autoimmun sjukdom och man har hittat en mängd genetiska samband men också infektioner i form av bakterier och virus har man sett kan initiera autoimmuna reaktioner.  Personligen fick jag en sådan autoimmun reaktion i 20-årsåldern  efter att ha fått en salmonella-infektion. Någon månad efter infektionen svullnade mina knän upp eftersom mitt immunförsvar nu attackerade leder och ligament i tron att dessa också var salmonellabakterier som skulle bekämpas.

Återintroduktioner – efter att ha testat i 30-90 dagar eller mer

Målet med detta program är att få ner symptomen så mycket som möjligt. Detta kan ta från några dagar till upp till tre månader, eller ännu längre. Det skiljer sig oerhört mycket beroende på vilket tillstånd det rör sig om och hur väl man lyckas med att stävja inflammation. När symptomen inte längre förändrar sig kan det vara dags att testa att återintroducera livsmedel. Läs mer om återintroduktioner här.

Autoimmun kokbok
Autoimmun kokbok

 

 

 

 

 

 

Comments

comments

89 svar på “Paleo vid autoimmun sjukdom – ät dig fri från inflammation”

 1. ”Sötningsmedel: Kan påverka tarmfloran och orsaka dysbios”.
  Förklara det mer detaljerat om du har tid.

  ”Alkohol” Du har säkert rätt men lite alkohol kan stimulera matsmältningen och det borde kunna vara bra för tarmfloran.
  Rödvin, alkohol med bitterämnen typ en snaps till maten.
  Helst så ska man undvika sprit men vissa kan nog få lite nytta av att stimulera matsmältningen.

  Kosten kan göra mycket men alla fel på tarmfloran kan inte rättas till med kosten, vissa måste byta tarmfloran för att bli friska, ( när tarmfloran är orsaken till ohälsan)

  1. Tack för frågan. Jag kan komma att gå in närmare på detta i kommande inlägg. Jag vill inte påstå att det finns stöd för att alkohol skulle ha någon som helst positiv inverkan på matsmältningen. När det gäller tamflorans eventuella påverkan av kosten så finns det definitivt kostfaktorer som kan påverka tarmfloran. Jag har skrivit om en del av dessa i tidigare inlägg.

 2. Jag tror att frysta grönsaksblandningar kan vara bra, jag tror inte att grönsakerna måste vara färska, det gör i så fall det enklare att äta paelo.
  Det är lätt att laga mat med frysta grönsaker, lite smör och en köttbit eller fisk.

  1. Tack för inlägget! Det ligger mycket i vad du skriver. Allt som förenklar det dagliga livet och underlättar följsamhet är förstås bra. Många näringsämnen bevaras dessutom bra av frysning och iskristallerna skär sönder växtcellerna vilket gör näringen mer lättillgänglig.

 3. Hej! Har precis hittat till din fantastiska sida. Tack för att du delar med dig av din kunskap! En fråga, du skriver att man skall undvika nötter vid antiinflammatorisk kost, gäller detta även blötlagda nötter? Är det pga fytinsyran? Med vänlig hälsning, Camilla

  1. Ja men det är ganska svårt att ge definitiva besked kring nötter vid inflammatoriska tillstånd. Det är inte fytinsyran som är problemet dock utan de lektiner som finns där. Men många av mina klienter kan äta nötter utan problem trots inflammatorisk sjukdom i botten. Viktigt att man inte äter för mycket av de nötter som har riktigt mycket linolsyra. Min erfarenhet är att mängden också kan vara väldigt viktig här att när man begränsar sig i hur mycket man äter så är det helt okej. Vissa får en retning av immunförsvaret och de behöver förstås undvika nötter.

    1. Jag måste kolla upp det för det var länge sedan jag läste forskningen kring detta, men vad jag minns är att det skiljer sig mellan olika baljväxter och att man inte kan få bort dem utan bara reducera mängden. Jag återkommer troligen till detta i kommande inlägg.

    2. Ett var till. Jag rekommenderar 24 timmars blötläggning. Tolv timmar räcker inte för att få igång groddningsprocessen. Dessutom kan det vara värt att notera att även temperaturen har betydelse. Gärna rumsvarmt vatten.

 4. Min man har psoriasisartrit, alltså värk i leder. Vi äter Paleo-kost sedan 2012, och det har hjälpt lite. Nu ska vi prova detta efter att ha läst Sarah Ballantynes bok The Paleo Approach samt detta inlägg som går ut på samma sak. En fråga bara, han äter Brufen Retard mot värk som sägs skada tarmen, men i dagsläget är det svårt att sluta med detta. Läker tarmen enbart med kostomläggningen till att börja med och om han blir bättre så kan man fasa ned på värkmedicinen.

  1. Jag kan förstås inte ge några rekommendationer kring medicinsk behandling eller användning av läkemedel. Vad jag kan säga är att göra en kostomläggning som denna hjälper till åt rätt håll oavsett övrig behandling. Kontakta mig gärna för eventuell konsultation om ni är intresserade av att veta mer om hur man går till väga.

 5. En fråga. Du skriver att man ska undvika choklad. Gäller det också kakao eller raw kakao.
  En annan fråga. Det verkar som det är äggvitan som är problemet i ägget. Kan man alltså separera vita och gula och bara äta gulan utan att det blir problem.
  Jag har Chrohn och har blivit mycket bättre med lågkolhydratskost, men skulle gärna bli ännu bättre i min mage. Nu äter jag mer åt paleohållet, lätt att hitta recept som är mjölk och glutenfria. Jag började med ditt program, men har ätit mycket ägg, saknar dom. Jag tänkte att jag ska äta så här till påsk, men behöver göra en mjuk övergång på en vecka eller så.
  Tack för en informativ blogg!

 6. Hej. För att inte verka för negativ vill jag även tacka för en bra sida. Ska visa den för min son som behöver bra kost vid träning och andra med inflammationssjukdomar.
  Jag fick Crohnsdiagnos för 10 år sedan och har sedan dess uteslutit en massa livsmedel och äter nu som du rekommenderar förutom att jag äter ägg, nötter och frön och choklad. Det jag har svårt med är att få i mig tillräckligt med kalorier. Det är säkert lätt att lägga om kosten på det här sättet om man är överviktig men jag väger 48 kg. Om jag även ska utesluta detta vet jag inte vad jag ska äta. Jag är så rädd för att äta fel saker att låter bli eller är på ställen där det helt enkelt inte finns alternativ för mig. Speciellt svårt är det med frukost och mellanmål. Trodde att jag skulle hitta bra förslag i din receptlista med de innehåller ju det man ska undvika. Vanliga maträtter är ok att hitta på med vad ska man äta däremellan som ger energi?

  1. När det gäller recept så försespråkar jag väldigt enkel kost där man mer tillagar den mat man ska äta snarare än komponerar avancerade rätter. Vinsterna med detta är många. Förutom att man äter färre kalorier med en enkel kost är det också enklare att laga storkok och man slipper stå med en receptbok. I allmänhet ser jag det som ett undantag och på sätt och vis ett snedsteg att behöva använda ett recept. Dessa rätter är inte lika hälsosamma generelt sett. Välj i stället en proteinkälla till en tredjedel av tallriken, sedan rotfrukter till en tredjedel och grönsaker till ytterligare en. Tillagning gör du med ångkokning, långkok, kokning, mikrovågsugn eller annan metod med låga temperaturer. Krydda kan man förstås göra, men i övrigt använder jag personligen nästan aldrig några recept. Håll kosten enkel.

 7. Hej Karl.
  Har nyss hittat till din blogg och har redan funnit mycket intressant info! Har problem med spridda eksem som inte vill ge med sig och tänker därför ge det ”autoimmuna protokollet” ett försök… Vet dock inte vad jag skall äta när man inte får äta något av det som man brukar men det löser sig nog 😉 Min fråga är dock angående baljväxter, vilket du inte nämnt något om? Hur är det med bönor/linser/jordnötter och liknande? Antar att det går bort, eller?

  1. Ja baljväxterna går bort vid detta program. Inte för att de är dålig mat men för att de alltid innehåller en viss del tarmirriterande lektiner. Vi brukar få bättre resultat när även baljväxter utesluts vid inflammatoriska tillstånd.

 8. Hej! Jag undrar om Paleo kan vara något för att på sikt komma ifrån Kortisonanvändning vid
  Polymyalgi Reumatika? Jag har haft många långa års värk i olika delar av kroppen ( 15 år) och det har nu resulterat i denna sjukdom. Jag vill verkligen inte använda Kortison…Läkaren påstår
  att jag måste ta Kortoson i minst 2-3 år.Känns inte bra. Tack på förhand och för en bra sida.

  1. Det är absolut värt ett försök eftersom det inte finns några biverkningar. Hör gärna av dig om du behöver hjälp på vägen. Jag har haft klienter med ditt tillstånd förut.

 9. Hejhej!

  Har under hela 2014 haft diverse problem
  med främst axlar men också triceps och knä och även benhinnor sedan länge tillbaka.

  Hjälper sån här kost mot eventuell överansträngning och inflammation i muskler och leder m.m?

  Tänkte även kolla om du har några bra tips på återhämtningsformer?

  Tack på förhand!

  1. Det går tyvärr inte att svara på med så begränsad information. Jag tycker absolut att du bör testa kosten av hälsoskäl och se hur du mår av den. Om du vill ha närmare vägledning kring din kost så tycker jag att du bör fylla i formuläret under ”behöver du hjälp?” så kontaktar jag dig för ett samtal kring dina besvär och vad man kan förvänta sig av kosten, samt hur ett individuellt upplägg skulle kunna se ut.

 10. Hej! Är så glad att jag hittade hit. Jag har under ett halvår gått upp otroligt mkt i vikt och ansiktet har svullnat upp och håret började falla av. Något hände när jag gick från tränande hälsosam vegetarian till vegan (av etiska skäl) och testade att leva på bara havregryn, frukt, kikärter och grönsaker. Inget fett alls utöver ca 3 nötter om dagen. Blev dessutom djupt deprimerad. Ja och trots att jag tränar 7dagar i veckan blev jag supertjock. Kände inte igen mig själv. Ansiktet såg så annorlunda ut. Inte bara tjock men även hängig som en påse. Hehe. Jag såg ett samband mellan svullnad och glutenintag som blev värre om jag ätit råg, vete eller korn. Åldrades tio år på ett par veckor, till synes. Slutade med gluten. Men nu har jag påbörjat den autoimmuna paleodieten. Verkligen skillnad sedan för bara 6 dagar sedan då jag började. Tar även kosttillskott men de innehåller majsstärkelse. Undrar om det är ren stärkelse eller innehåller något som triggar celiaki? Nåväl. Ser redan resultat. Är fortfarande rund dock. Håret börjar växa tillbaka (!!) och ansiktet har stramat upp sig och blivit fast och dragen har kommit fram igen. Ser ut som mig själv lite mer. Hoppas nu det blir bra igen. Tusen tack. 🙂

 11. Förresten slutade med gluten för 1, 5 månad sedan samtidigt som jag sade upp kontakten med kaffe, the och alkohol och socker helt. Inte ens på bröllop kommer jag äta dessa saker igen. Kommer inte ens sakna något. Utom kakao i smoothie, nötter och sojakött iofs. Jag började för 2 månader sedan ta tillskott. Därav har hår hunnit växa ut en del. Massor av fjun där det fallit innan. Men förra veckan fattade jag varför bovete och kakao fortfarande höll mig kvar i övervikt och svullnad. Äntligen fattar jag. Var till läkare dessutom men hon läste innantill på Wikipedia om järnbrist som jag har och sade att håravfallet berodde på det. Rekommenderar ingen att följa vegansk lågfettdiet. Allt i kroppen verkade bli fel. Dessutom sömnlöshet, sprickor i mungiporna, ett hjärta som slår onormalt fort och hårt och nattsvart depression. Märkte att kokosolja vände den på ett par timmar bara. Fett är verkligen viktigt. 🙂 ps. Sköldkörteln var tydligen ”perfekt ” så det måste varit näringsbristen och gluten som gjorde’t. Tror jag.

 12. Glömde en fråga som jag hoppas du kan besvara. Är celiaki en av de sjukdomar som aldrig kommer sluta reagera på de ämnen som finns i fröer etc som korsreagerar med gluten? Försöker lista ut om jag någonsin kommer kunna äta tahin, kakao, bönor och nötter igen. Hypotetiskt dvs. Har därtill inte någon diagnos men måste man äta gluten inför ett test avstår jag hellre testet pga dess konsekvenser vilka är ett par månader av stadig viktuppgång varenda gång jag råkat få något i mig. Offrar då hellre kakaon. 🙂

   1. Okej. Så hypotetiskt kan man eventuellt kunna äta fröer igen. Då vet jag. Jag testar nu den strängaste aip (fast det upplevs inte som strängt utan bara behagligt) . Får se vad som händer och om jag kommer att behöva hjälp. Vore bra med lite proffshjälp då. Tack för svaret.

 13. Tack för bra information!

  För ett år sedan satt jag och googlade runt om paleo-kost och autoimmunitet. Allt som skrevs av om det hela verkade för bra för att vara sant. Jag utreddes för RA och medicinerade med Metotraxat och NSAID. Jag slutade med medicinen med reumatologens motvilliga medgivande och gav mig på paleo. Jag blev av med min begynnande gubbmage och 75-85 % av ledvärken. Jag har även blivit av med mycket trötthet och fått en bättre koncentrationsförmåga. Någon gång i veckan kör jag lite halvfusk med vitt ris och vid sällsynta tillfällen går jag loss och unnar mig pizza och öl till priset av ett par dagars värk och orolig mage. Av lättja har jag ännu inte gett det autoimmuna protokollet en chans. Trots min inte alltför strikta följsamhet har jag alltså fått mycket bättre effekt än de starka mediciner jag tidigare gick på.

  Vad vill jag då säga med det här? Framförallt vill jag uppmana alla som är i samma sits som jag var för ett år sedan att prova paleo. Det funkar faktiskt så bra som alla säger. Jag vill även rikta en känga till både reumatologiska mottagningar och rematikerförbundet som av någon outgrundlig anledning lyckats missa det här och istället hetsar patienter till att ta mediciner med mycket obehagliga biverkningar och tveksam effekt. Medicinen fyller säkert en funktion för många, men jag tycker det vore rimligt att försöka med kost och motion i första hand.

  Lycka till alla ni där ute som kämpar mot ett upproriskt immunförsvar!

 14. Hej! Har giftstruma sedan 5 år och medicinerar mot det. Då mina sköldkörtelvärden nu nästan är helt bra så ska jag äntligen långsamt få minska ner på medicinen. Enl läkaren har jag ingen inflammation kvar i kroppen, men jag tvivlar då sjukdomen sedan ett par år har satt sig på ögonen oxå. Kan inte det också vara en del av inflammationen, även om det inte visar sig i de blodvärden som läkaren får svar på? För att slippa ögonoperation experimenterar jag själv sedan 1 år med att undvika gluten och sedan ett par veckor även att undvika mjölkprodukter. Som du förstår vill min läkare inte höra att kosten har någon betydelse, men jag har märkt periodvis förbättring sedan jag ändrat kosten och försöker dessutom nu också dra ner på (utesluta) socker. Frågan är, för det känns som om jag famlar i mörkret lite då ingen har något svar på mina ögonproblem, om du har någon erfarenhet av detta? Skulle ögonproblem (glosögdhet) i samband med giftstruma kunna bli bättre av Paleo-kost? Eller är det en slump då jag (trots viss förbättring) får bakslag ibland (med rinnande och svidande och svullna ögon) även då jag varit noga med kosten?

  1. Jag har ingen tidigare erfarenhet av detta, men jag är intresserad av att titta närmare på det. Blodvärden i form av CRP eller sänka ger tyvärr inte hela svaret.

 15. Tack så hemskt mycket för du tagit dig tid med denna fantastiskt informativa sida!
  Kommer att vara till stor hjälp för mig. 🙂

  En fråga jag funderar på är om det går bra att använda vanligt ekologiskt kravmärkt smör (alltså inte Ghee) för matlagning?

  Mvh
  /Anna

  1. Ja, ekologiskt är oftast ett bättre alternativ än konventionellt smör (även kött). Detta gäller både hälsoaspekter och miljöaspekter. När det gäller just smöret så är den potentiella fördelen högre CLA-nivåer i smöret eftersom djuren fått lite mer grönbete och mindre kraftfoder.

  1. Glömde en fråga: När man gått på grundläggande AIP en månad, är det meningen att man successivt sätter in allt man tål, tills man äter normal paleo, eller ska man gå på en mindre restriktiv AIP? Jag har ingen känd överkänslighet, och har genomgått GAPS. Har dock problem med svullna lymfkörtlar, särskilt ena sidan. Och bara de under käken. Tänkte testa om kanske AIP kan hjälpa.

   Går din bok igenom detta med AIP, eller bör man kolla Terry Wahls eller den andra, Balintyne eller vad hon heter?

    1. Tack, då väntar jag på den. Ska kolla Wahls bok så länge, och se om jag kan kombinera med ditt protokoll. Jag har bra tarm nu (äter paleo men mindre stärkelse än det normala, samt mycket fokus på buljong och fermenterat) men har något inflammationsliknande i ena halvan av ansiktet och lymfknutorna där. Skadar inte att köra en uteslutning, återinförande, samt se om jag kan maximera näringen ännu mer.

 16. Hej jag lider av psoriasis sedan 15 år tillbaks jag vet att vissa hävdar att det är en aoutoimmun sjukdom medans andra gör det inte.

  Min kost är skit på ren svenska så jag antar att en kost baserad på Paleo bara är bra rent generellt för mig

  Men vad tror du det kan göra för min psoriasis ?
  Tacksam för svar

  1. hej Jonny, Det blir för mycket att säga om det för ett inlägg här, men om du vill ha min hjälp som konsult i detta skulle jag rekommendera att du fyller i formuläret under ”behöver du hjälp” så kontaktar jag dig för ett eventuellt kostprogram.

  2. Hej.
   Jag ville bara flika in att jag har haft psoriasis i många år, bla i hårbotten. Jag äter helt glutenfritt (tex om jag dricker öl så köper jag glutenfri öl, inga undantag), har även slutat helt med mjölkprodukter…(äter paleokost fast en eller annan potatis har väl ätits ibland). I alla fall så är jag nu helt symptomfri 🙂 Det tog sin lilla tid men OJ så bra jag mår, inte bara av att slippa psoriasisen utan allt annat i kroppen mår också så mycket bättre. Det gäller att inte fuskäta för då irriterar man tarmen igen och då får kroppen börja om (i alla fall var det så för mig).

 17. Hej Karl. Så bra blogg, jag måste fråga ännu en sak. En av mina närstående har både celiaki, sköldkörtelsjukdom, sjögrens syndrom och tyvärr också sedan några år alzheimers. Jag försöker stöda genom att laga matlådor att frysa in (den äkta hälften i paret sköter om att värma upp maten).

  Har du någonstans på bloggen här bra recept att ta som bas eller inspiration när jag ska tillaga nästa sats? Jag åker dit om 2 veckor.

  Hittills har jag lagat t.ex. enkla rätter som gräddstuvad spenat med tillsatsfri korv (hög kötthalt), kålgryta med lite morot, valnötter och kött (antagligen också grädde), en gryta med tomatkross och kokosolja som bas osv. Tomat och valnöt ska jag åtminstone undvika, tydligen. (Jag har din lista). Sen vill jag inte använda allt för mycket kolhydrater heller – försöker låta ketogen kost stärka hjärnans läkning.

  Du behöver inte anstränga dig att hitta på något – tänkte bara kolla om det fanns några färdiga tips jag missat.

  Mvh,

  Rjouminna

 18. Hej Karl,
  Jag har en autoimmun sjukdom och har följt SCD sedan oktober, men nu sedan 9 veckor kör jag AIP. Jag ser in din lista att tex fänkål, äpple och päron inte är grönmarkerade, det har jag inte sett någon annanstans. Varför är det så?

  Mvh
  Gunilla

  1. Att de är svarta betyder inte att man bör undvika dem. Jag har bara försökt göra vissa nyanseringar baserad på mina erfarenheter av dessa livsmedel. Äpple kan vara lite mer problematiskt än citrus och banan för många personer, troligen pga sockeralkoholer.

 19. 1. Vad menas med socker i detta inlägg? Fruktos som i frukt och bär? Max bara en banan om dagen isf?

  2. Äpple är ej ok alltså? Varför? Är äppelcidervinäger i vatten ok?

   1. Tack för svar!

    Okej men på listan är äpple avmarkerat?

    Hur är det isf med äppelcidervinäger i vatten?

    Tack på förhand.

 20. Hej igen Karl,
  Jag glömde att fråga om champinjoner som inte heller är grönmarkerad? Och som jag äter flera gånger i veckan.
  mvh
  Gunilla

  1. Detta är svårt att svara på. Vissa typer av svamp kan vara kraftigt inflammationsskapande. Jag ska skriva mer om detta i framtiden. Har man stora problem så bör man undvika dem tills symptomen lagt sig.

 21. Hej Karl.
  Jag har en dotter är 10 år gammal som har haft vitoligo i ca 2 år. Det bröt ut i samband med att skolan vägrade ge henne glutenfri kost utan läkarintyg och därmed tvingades hon att äta den kost som gavs (jag fick inte skicka med matlåda heller som jag erbjöd mig att komma med, är fortfarande väldigt kritisk till detta) under ca 2 månader som det tog för oss att få tid till dietisten. Det började med en lite fläck på magen men har nu spridit sig och blivit stora partier på magen, har även på fötter, händer, knäveck och mellan benen, ner på insida lår.
  Jag har under en längre tid varit väldigt intresserad av kost och vi äter paleokost hemma och tror att min dotters tarm fortfarande inte har återhämtat sig, eller att det fortfarande är något som hon inte tål. Mitt dilemma är dock skolmaten…Jag kan vara hur strikt som hellst hemma men när jag är tvingad att skicka iväg henne till skolan måste hon ha ett läkarintyg och hittills har jag inte hittat en läkare som skriver ut ett intyg till paleokost pga vitoloigo el. autoimmuna sjukdommar. Har du något förslag på vart jag kan vända mig, argument jag kan föra fram osv.
  Fortsätter vitolligon i denna takt kommer hon ha några svåra år framför sig när så mycket är fokuserat på utseende idag (och jag har fått för mig, och tror, att det finns en lösning till detta, måste ju bara hitta det och jag är helt säker på att svaret inte ligger i ett piller från något läkemedelsföretag utan helt ”enkelt” i kosten/tarmen).
  Tacksam för svar//Jennie

  1. Oerhört svår situation. Det är alltid svårt att få med barn på tåget. Ibland kanske man får göra sitt bästa hemma och försöka verka för att barnet får glutenfritt i alla fall. Ge gärna probiotika hemma och se till att laga alla mat så att goda vanor sätter sig. När det gäller kliniska bevis för kostens effekt på viteligo så finns det inte i dag tyvärr. Det finns bara vittnesmål från internet, men jag har ännu inte tillräcklig erfarenhet av detta för att kunna dra någon slutsats. Bara en tidigare klient med denna åkomma.

 22. Hej!
  Jag skriver här för att jag står i enorm tacksamhets-skuld till dig.
  För 6 månader sedan var jag så sjuk i min tarm att jag inte längre kunde hantera vardagen. Med äldre syskon som båda fått diagnosen Morbus Chrons sjukdom såg det inte ljust ut för mig. Jag lämnade prover som visade på inflammation och fick genast en remiss till mage/tarm för koloskopi undersökning. Då jag känner en stor fasa inför denna typ av jobbiga undersökning frågade jag istället min läkare om jag inte kunde bättra magen med hjälp av kosten? Jag hade upplevt att jag blev sämre av vissa livsmedel. Jag fick ett kort svar ”kosten har ingenting med en tarm-inflammation att göra. Det du kan äta för att hjälpa är imodium, finns på apoteket.”
  Detta var ett resonemang som i mina öron lät helt ologiskt. Jag vände ryggen mot sjukvården och började söka svar på egen hand, och hamnade på din fantastiska hemsida. Jag tror jag läst vartenda ett av dina inlägg och följt dina kostråd och ditt kostschema för ”autoimmun sjukdom”. Idag, 6 månader senare, är jag helt symptomfri. Och har lärt mig precis vad min mage klarar av och inte klarar av, trots att tester inte visar på någon gluten-allergi så är gluten den absolut största boven för min mage, följt av mejeriprodukter. Ett stort tack för att du delar med dig av din värdefulla kunskap!

 23. Hej! Kul med AIP på svenska! Vad är skillnaden på selleri och celleri i inköpslistan?
  En väldigt viktig faktor i läkningen av sjukdomar är väl stresshantering, och det är svårare än koständring tycker jag. Bra mat kan man köpa men inte mer tid! Prioritering och mindfulness är bra men svårt att tillämpa i röran med barn och jobb osv, men det är bara att kämpa på!
  Lycka till alla!

 24. För att sammanfatta vad du skrivit här och på sidan om linolsyra innehållet i olika nötter är det ok att äta 1 näve blötlagda cashewnötter 2-3 ggr/ vecka om man har en autoimmun sjukdom? Har svårt att få i mig tillräckligt med energi till frukost om jag helt ska utesluta nötter. Eller bör jag helt utesluta det under första månaden?
  Bör man invika linfrön också med tanke på att linfröoljan har högt linolsyrainnehåll. Äter ca 3 msk i veckan

  1. Vid autoimmun sjukdom bör man vara försiktig med nötter. Det finns andra källor till fett. Uteslut helst för att vara på säkra siden. Linfröolja är inte bra för någon och särksillt inte för den som har pågående inflammation. Alfalinolensyra (omega-3 från linfröolja) ersätter inte EPA och DHA som är de biologiskt användbara formerna. Kroppen omvandlar endast obetydliga mängder ALA till EPA och DHA. Det betyder att linfröolja bara innebär risker och inte levererar användbart omega-3

 25. Laddade ner din inköpslista för autoimmunasjukdommar men hittar inget om mjölkprodukter där. Vad gäller för mjölkprodukter om man lider av autoimmunasjukdommar? Äg det ok att äta mjölkprodukter med måtta, dvs ej dricka eller äta fil men använda lite grädde, smör eller cremefraiche i såser? Om man bör undvika mjölkprodukter gäller det bara dem med laktos så att ex lagrade hårdostar ( typ parmesan) är ok?

  Mvh Marcus

  1. De är uteslutna ur det grundläggande programmet, men detta är ett område som är outforskat ur många aspekter. I många fall kan man gå utanför detta program även vid autoimmun sjukdom.

  1. Kul att du är intresserad. Vegeterisk kost eller en vegabiliskt dominerad kost är ofta mycket hälsosamt. Men det autoimmuna protokollet har inte testats för dessa varianter ännu. Det finns enstaka individer som testar sig fram men just personer med autoimmun sjukdom bör börja med programmet som det ser ut för att efter förbättring av symptom undersöka vad man kan komma undan med. När det däremot gäller alternativ för friskare personer kan man välja så väl baljväxter, ägg som mejeriprodukter. Men detta är inte att rekommendera för den som vill testa det autoimmuna protokollet.

 26. Hej!
  Jag har reumatism,och är mycket motiverad att prova detta. Jag undrar över tomater.Ska jag undvika tomater i alla former,även tex soltorkade och passerade? Du skriver att man ska undvika gluten. I min affär finns det inget glutenfritt bröd utan fröer. Hur gör jag då? Jag tycker det är svårt att veta vad jag ska äta till frukost.Har du några tips?

  Tack för en bra sida
  Mvh Eleonor

  1. Ja, i inledningsskedet bör du utesluta tomater helt. Efter 30 dagar kan du testa att återintroducera livsmedel och se om du reagerar på det. Köp gärna min och Cecilias bok ”autoimmun kokbok: läkande paleokost” för recept: http://www.adlibris.com/se/sok?q=autoimmun+kokbok%3A+l%C3%A4kande+paleokost

   Vill du ha stöd under din kostomläggning kan du anmäla dig till Stora eller Lilla Paleoskolan, som pågår 3 maj-14 juni. Läs mer här: http://karlhulten.se/paleo-skolan-med-karl-hulten/

 27. Hej. Är vegetarian och undrar över bönor och baljväxter. Hittar inte info om det där jag tittat. Har läst på andra sidor att det inte är AIP men kan funka sen. Hur ser du på det?
  Med vänlig hälsning,
  Kajsa

  1. Hej Kajsa, det stämmer att bönor och baljväxter inte är AIP. Om du har en autoimmun sjukdom rekommenderar jag att försöka inkludera i varjefall fisk och skaldjur för bra resultat. / Karl

 28. Hej,
  Du är bäst! Jag kämpar med AIP. Psykosocialt oerhört svårt att hålla i min livs- och yrkessituation. Trots mycket hög motivation. Jag har svår kronisk bronkit och måste några gånger om året gå på kraftiga Betapred-behandlingar för att få ner inflammationerna i lungorna.
  Fråga 1: har du tips på tillskott för att stötta kroppen löpande eller extra under Betpred-behandling? Vilka, märken, doser? Om du inte vill göra reklam så kanske du kan nämna om du tror på probiotika och andra tillskott.
  Fråga 2: finns det nån ost som är lite mindre allergen eller störande? Har hört att parmesan är bättre än typ Herggårdsost. Och att getost är bättre än ko-ost. Nåt tips för den som vill återintroducera mejerier?
  Tack, tack, tack för din blog, böcker, program och att du svarar på dessa inlägg!
  Mvh Sara

  1. Hej Sara, Tack för uppmuntrande ord. Ja, det kan vara svårt socialt, men det låter verkligen som att du kämpar på bra!!! Tack för dina frågor. Nu är det så att jag försöker att inte besvara så mycket frågor här, utan samlar ihop de frågor som kommer in och besvarar dem efter hand i min nya podcast, som finns på http://www.paleoteket.se. Chansen ökar att vi tar med frågor om du spelar in din och mejlar dem som en fil till info@paleoteket.se. Det blir mer levande med olika röster. Du kan läsa om hur man gör på paleotekets hemsida under podcast. Lycka till framöver! /Karl

 29. På torsdag har jag följt Paleo Autoimmun kost i 30 dagar . Andra dagen mådde jag jättedåligt och tyckte att 30 dagar blir omöjligt och jobbigt.Lite då och då så får man nästan panik och är sugen på annan mat. Jag har nog haft inflammation i kroppen i 8 år och tror att det började efter ett fästingbett . Migränanfall i någon månad, svullnad/värk som började fotleder/anklar och handleder. Spred sig i hela kroppen. Influensa/feberkänsla/vallningar vid ansträngning . Efter något dagar (nästan direkt) på denna kost försvann detta. Svullnaden har också gått ner. 2 kg/vecka har jag tappat. Hoppas att detta håller i sig nu när jag ska börja återta livsmedel. För första gången på 8 år känns det bättre i kroppen.

  1. Hej Klara,
   Ja, det kan vara kämpigt i början, men vad härligt att du nu ser så betydande framsteg. Tack för att du delar med dig, det är viktigt för andra som testar autoimmun kost att höra sådana vittnesmål. /Karl

Kommentera