Så blir du fet av för mycket träning

 

För mycket träning, för lite sömn och ett stressigt liv är tre av de främsta faktorerna som leder till förhöjda nivåer av stresshormon (kortisol). Kortisolet drar igång kroppens nödsystem och frigör blodsocker från levern samtidigt som det bryter ner muskelmassa och hämmar immunförsvaret. Tidigare har man inte känt till hur kortisolet kunnat orsaka ökad fettmängd även om detta varit ett känt fenomen, men nu har en helt ny studie funnit mekanismen.

Anorexic-Marathon-Runners

 

Om du sett ett maratonlopp så vet du att de löpare som utgör merparten av deltagarna inte har speciellt mycket muskler och att de oftast inte är så synliga. En bidragande orsak till att många långdistanslöpare har relativt hög fettprocent är just hormonet kortisol. De höga träningsdoser som krävs för att klara elitnivån bidrar till kroniskt förhöjda nivåer av kortisol vilket till förutom att öka fettmängden på kroppen också bidrar till  försämrat minne eftersom kortisolet får hjärnans minnescentral hippocampus att börja krympa. Här kan du läsa mer om effekterna av långdistansträning på kortisolet.

Även sömnbrist leder till förhöjt kortisol och en annan viktig bidragande faktor är mental stress som kan komma av allt ifrån psykosociala faktorer till arbetsförhållanden och mental läggning.

Men åter till mekanismen för hur kortisolet gör oss feta. Den gen som man nu identifierat aktiveras av kroniskt förhöjda nivåer av kortisol och heter LMO3. Denna gen är en målgen och förstärkare av kortisolets effekter på fettväven och är en reglerande gen som när den ökar bidrar till ökad fettmängd och när den minskar bidrar till minskad fettmängd. Denna mekanism måste förstås inte vara den enda som leder till ökad fettmängd, men det är intressant att man nu hittat en koppling mellan stresshormonet och den ökade fettmängden som många tidigare vittnat om.

FEM VÄGAR TILL FÖRHÖJDA KORTISOLNIVÅER

  1. Kronisk sömnbrist: Sov minst 7-9 timmar per natt

  2. Psykologisk stress: Lär dig stresshantering (meditation)

  3. Stimulerande substanser: Minska eller sluta med koffein och nikotin

  4. Långvarig eller högintensiv träning: Har du svårt att gå ned i fettvikt trots tillräcklig sömn och bra kost så bör du fokusera på träning som inte är glykogenkrävande (tunga lyft och lågintensiv rörelse)

  5. Hög andel kroppsfett ledet till högre kortisol genom att det aktiveras i fettväven

 

Referens:

Human but Not Mouse Adipogenesis Is Critically Dependent on LMO3 J Lindroos, J Husa, G Mitterer, A Haschemi… – Cell metabolism, 2013 –

Comments

comments

Kommentera