Så blir du fet av läckande tarm

År 2007 publicerade fransmannen Rémy Burcelin en häpnadsväckande studie som visade bitar av bakterier och läckande tarm kan göra oss feta och sjuka. Detta försök har sedan dess upprepats och detta är förstås ett mycket intressant spår som jag berört här på bloggen tidigare. Resultaten  tyder alltså på att just överföringen av bakterier eller fragment av bakterier från tarmen till blodet (på grund av dålig kost) spelar en viktig roll i uppkomsten av övervikt.

Vad man visade i den här studien var att man kunde härma effekterna av en fettmaskapande diet bara genom att injicera ett bakteriefragment som heter LPS i råttornas blod och de blev feta trots att deras diet inte var fettmaskapande. Vad studien också visade var att man hittar LPS i blodet hos överviktiga råttor som blivit feta av en fettmaskapande diet.

LPS finns i cellväggen hos vissa bakterier vilket betyder att bakterier eller fragment av dem på något sätt tillåts komma ut i blodet. LPS är oerhört potent när det gäller att sätta igång inflammationsprocesser i kroppen. Det finns receptorer i hela kroppen som känner av LPS eftersom detta vittnar om en bakterieinfektion som immunförsvaret måste gör något åt. Dessa signaler får immunceller att svara med inflammation för att skapa en motattack.

Vad man alltså gjorde i den här studien var att testa hypotesen att det var just LPS som var den utlösande faktorn när det gällde den ökade fettmängden man såg och det var därför man inte använde det fettskapande fodret utan vanligt foder till råttorna. Vad man upptäckte var att de lade på sig bukfett och deras ämnesomsättning försämrades så att de inte längre fick ner sitt blodsocker lika snabbt efter måltid, de utvecklade också insulinresistens och leptinresistens. Blodfetterna och blodtrycket gick upp. Allt som man ser hos de flesta överviktiga människor. Man kan också tillägga att doserna LPS som man injicerade var precis de samma som man såg som resultat av den fettmaskapande dieten.

Detta har ännu inte visats hos människor men man har hittat sambandet att överviktiga har högre nivåer av LPS i blodet. Sammantaget är detta mycket intressanta resultat som visserligen kräver lite mer forskning men det är en mycket intressant mekanism som jag förstås arbetar med aktivt för att uppnå resultat när det gäller viktminskning.

Att hålla sin tarmflora hälsosam och tarmväggen fri från inflammation är med andra ord avgörande för att undvika övervikt, inflammation och trasig ämnesomsättning. När det sker en förflyttning av bakterier från tarmen till blodet så kommer inflammationen som uppstår lägga krokben för din insulinsignalering och leptinsignalering.

Comments

comments

5 svar på “Så blir du fet av läckande tarm”

 1. Om man har fått diagnosen läckande tarm och rådet att äta Glucosamin, ska man då fortsätta livet ut med detta? Hur vet man att tarmen är läkt?

  1. Har inte hört talas om den diagnosen ännu. Får man fråga vilken läkare du fått den av? När det gäller glukosamin så ser jag inte anledning att ta det under lång tid. Det är inte nödvändigt att ta detta tillskott för att läka läckande tarm. Det viktigaste är att inte äta tarmirriterande livsmedel som glutenrika spannmål, socker med flera.

 2. Insulinhypotesen är en ren fantasiprodukt, det du säger är sannolikt den riktiga förklaringen till fetma och diabetes.
  LCHF kan minska problemet med dåliga magbakterier, därför är dieten framgångsrik, men dieten är inte optimal.

  Hypotetiskt Karl har rätt då kan vi förklara varför kosten påverkar hälsan.

  Råa grönsaker och enzymer klorofyll med mera påverkar nog inte hälsan, ämnena påverkar snarare tarmbakterierna därför kan konstiga dieter påverka hälsan.

  Vissa dieter påstås var bra för hälsan ex rå föda men det är nog så att rå föda innehåller växtgifter som är antibiotiska och gifterna håller tarmfloran i balans, i raffinerad mat är dom ämnena borta (värmekänsliga)

  Livsmedelsverkets kostråd energifördelningen kan fungera om man äter riktig mat men inte med raffinerad mat.

 3. Men varför är jag mager när jag har inflammation i tarmen? Har crohns och äter både skräpmat och nyttig mat. Kan inte lägga på mig nåt kilo och kämpar för att gå upp i vikt.

Kommentera