Vad är “paleo”?

Här kan du ladda ner en inköpslista för att komma igång med kosten direkt.

“Paleo” är en förkortning för begreppet paleolitisk näringslära. I grunden är det en livsstil och ett förhållningssätt till mat och hälsa som är baserad på kvalitén på maten du äter. Här nedan beskrivs grundläggande paleo (om du är intresserad av autoimmun paleo/autoimmuna protokollet/AIP kan du istället gå vidare hit).

Under miljontals år levde människan som jägare och samlare. Våra gener har därför utvecklats och anpassats till den mat vi haft tillgång till och generna uttrycks därför optimalt när vi får i oss en kost är anpassad till våra urgamla arvsanlag. Ohälsa och sjukdom är dina geners svar på nya miljöfaktorer och mat som som den inte är anpassad till.

Den moderna paleo-dieten är ett sätt att med modern kost efterlikna den mat människan ätit under miljontals år. Det vi utesluter ur dieten är de moderna inslag i kosten som tillkommit nyligen då människan blev jordbrukare och med den industriella revolutionen: processad mat, spannmål, mejeriprodukter, socker och vegetabiliska oljor. I stället fokuserar paleo-dieten på rotfrukter, kött, fisk, skaldjur, grönsaker, frukt, nötter och frön.

Det finns många stora fördelar med att äta på detta sätt. Du kommer snart att märka att du mår och presterar bättre än någonsin. Jämnare och högre energinivåer, lägre kroppsfett, och bättre återhämtning får de flesta. Personer med sjukdomar får ofta en mängd förbättringar av sina symptom. Magproblem, autoimmuna sjukdomar, hudproblem och bristsjukdomar blir i allmänhet bättre eller t o m helt symptomfria. Inverkan på ett flertal allvarliga sjukdomar undersöks just nu i kliniska forskningsstudier.

Tusentals personer vittnar om hur deras liv förändrats, när de börjat följa denna livsstil och bland elittränande är detta verktyg på väg att slå igenom. Det här kommer att bli ditt livs bästa investering i hälsa och välbefinnande, om du under utmaningen lyckas lägga grunden till en ny livsstil.

 JA-listan:

 • Ät så mycket du vill av kött, fisk, skaldjur och ägg*
 • Ät så mycket du vill av grönsaker
 • Ät hälsosamma fetter från främst animaliska källor
 • Ät efter hård träning:  sötpotatis, banan och potatis*
 • Ät måttligt av nötter* och frön*

Livsmedel markerade med * ingår inte i den lite striktare formen av paleo som riktar sig till personer med autoimmunitet och immunrelaterad ohälsa. Läs mer om autoimmun paleo (autoimmuna protokollet/AIP) här.

Nej-listan

 • Inga processade livsmedel – processar gör ju kroppen bäst själv!
 • Inget spannmål eller spannmålsliknande växter som quinoa, amaranth eller bovete.
 • Baljväxter
 • Inga baljväxter som kikärtor, vita bönor, svarta bönor (färska bönskidor och ärtor är ok)
 • Inga mejeriprodukter: ost, mjölk, grädde, smör (ägg är inte mejeriprodukter)
 • Inget socker (honung, koncentrerad äppeljuice, sirap eller lönnsav är bara andra namn för socker)
 • Inga sötningsmedel. De gör dig sockersugen och bidrar till ökad fettmassa.

HÄR KAN DU LADDA NER EN INKÖPSLISTA FÖR ATT KOMMA IGÅNG MED GRUNDLÄGGANDE PALEO DIREKT.

Lycka till!

55 svar på “Vad är “paleo”?”

 1. Tack för dina otroligt viktiga och intressanta inlägg! Angående val av födoämnen när man äter Paleolitiskt, hur kommer det sig att man väljer bort baljväxter?

  1. Tack för frågan! Anledningen till att de ofta inte är med på listan är att de inte är att betrakta som näringstäta alternativ. Baljväxter kan mycket väl vara en del av en hälsosam kost. Problemet med dem är att de kräver omfattande behandling för att inte vara tarmirriterande och att de utan den prepareringen inte ger så mycket näring utan binder in den till fytinsyran. Blötläggning är ett viktigt steg som aktiverar nedbrytning av fytinsyran och gör näringen tillgänglig sedan bör man i allmänhet tyckkoka baljväxter för att minska negativa effekter av trypsinhämmare (hämmar nedbrytning av proteiner i bönorna) och de lektiner som också finns i bönor som annars orsakar tarmirritation och kan vara mycket skadliga för personer med exempelvis autoimmun sjukdom. Generellt kan man säga att balväxter jämfört med grönsaker, kött och skaldjur är ganska fattiga på näring och samtidigt har högt innehåll av tarmstörande ämnen. Därför står de inte överst på listan av hälsosam kost. Men vid enstaka tillfällen kan man naturligtvis ha dem med i kosten, eller äta dem oftare (preparerade korrekt) om man är vegetarian.

 2. Hej Karl!

  Vilken bra sida du har och många spännande recept! 🙂
  Har börjat äta enligt Paleo och såg på din inköpslista att vissa frön och nötter som jag hittat i Paleorecept står på din undvik-lista, t ex linfrön, sesam, valnötter. Hur kommer det sig?
  Undrar även vad du eller Paleo för den delen säger om torkade bär o frukt. Till ex tranbär, aprikoser, dadlar, torkad mango etc.

  Med nyfikenhet och vänliga hälsningar,
  Felicia

  1. Tack för frågan Felicia! När det gäller nötterna och fröna du nämner så är detta mest ett råd om att inte äta för mycket av dem eftersom de innehåller en del linolsyra som i för stor mängd bidrar till inflammation. De är också känsliga för oxidering vilket gör dem ännu mer besvärliga för kroppen. Det viktigaste i detta sammanhang är inte att undvika nötter utan förstås de industriellt framställda växtoljorna där lejonparten av linolsyran finns. Tranbär aprikoser , dadlar och annan torkad frukt ser jag inga generella problem med, men för vissa individer kan de innebära problem. Är man fullt frisk och hårt tränande så ser jag inga problem med dem, men jag råder många med övervikt och vissa kroniska tillstånd att hålla igen på även torkad frukt. Har skrivit mycket tidigare om effekterna på kroppen av höga doser fruktos, och det är detta som är det centrala när det gäller torkad frukt.

 3. Hej!
  Jag har tränat i större delen utav mitt liv på senare tid har jag lagt till Crossfit på schemat vilket gör att det handlar om cirka 5-7 pass i veckan inklusive handbollsträningen.
  Jag har alltid varit smal och kanske inte ätit det bästa, mkt halvfabrikat, pasta, godis m.m.
  Har lagt om kosten ordentligt (äter mer) men ju mer man läser på om kost och träning desto mer förvirrad blir jag.
  Hur eller hur, jag äter likt följande.
  07.30 1.5dl havregrynsgröt med mjölk (ingen sylt)
  09.00 3 knäckebröd
  12.30 lunch
  14.30 250g lättkvarg med hallon eller 150g tonfisk
  17.30 middag
  21.00 eventuellt ett mellanmål här i form av mackor eller fil med nötter.

  Lunch och middag består utav kött/fisk, potatis/ris och massa grönsaker, oftast broccoli.

  Är detta ett bra upplägg för att gå upp i vikt (inte bli fet dock)

  Confused! 🙂

  tacksam för svar

  1. Det låter inte som ett optimalt upplägg för att gå upp i muskelmassa. Jag skulle rekommendera att du läser vidare under kostrådsfliken på bloggen, men kanske ännu hellre väljer att delta i en månads intensiv program som du hittar på ”Behöver du hjälp”. Att gå upp i muskelmassa kräver anpassningar till hur din kropp reagerar och det första steget är att öka proteinandelen av din kost. Hör gärna av dig om du är intresserad av ett program. Jag tror att det program du tillämpar försvårar muskelvinst på flera sätt eftersom kosten inte är anpassad för en hormonellt gynnsam effekt på kroppen.

 4. Hej igen
  Tack så hemskt mycket för svar!
  Som jag förstår är det proteinet som är musklernas bränsle.
  Lunch, mellanmål samt middag innehåller mycket protein i mitt upplägg, behöver jag även mer protein i frukosten??
  (Jag har börjar dricka 2 liter mjölk efter varje pass för att få i mig en mängd proteiner och kolhydrater direkt efter träning (mjölken ersätter inte mat, tanken är att det blir mat + mjölken för att gå upp i vikt, är ju även mycket kalorier i mjölken) – ska bara köra mjölktaktiken i en månad för att se om det blir några resultat.
  Vet att Paleokosten inte gillar mjölk men jag gillar inte proteinpulver, hört att det skadar njuren ganska duktigt)

  Obs, pallar inte steka bacon och dona för mycket med frukosten varje morgon därför jag valt havregrynsgröt.
  Kanske bättre att koka/steka 7-8 ägg kvällen innan och ta det som frukost?

  Bra sida och tack på förhand!

  /Micke

  1. Jag tycker att du borde kontakta mig via formuläret som du hittar på ”Behöver du hjälp”. Det bästa sättet att lyckas här är att lägger upp ett strukturerat program anpassat till din träning och anlag samt att vi ordnar alla de faktorer som inverkar här. Träningsupplägg, vila, mat efter träning, proteinmängd och fettmängd är några av de parametrar vi behöver anpassa. Mjölkidén brukar jag inte rekommendera trots att den visserligen fungerar på vissa sätt. Tack för visat intresse. Återkom gärna genom att fylla i formuläret så kontaktar jag dig för bokning av konsultation.

 5. Hej, jag undrar över tex ekologiska kidneybönor eller andra bönor som man köper ”färdigkokta” i en förpackning med vatten. Är dessa inte heller ok?

  1. Vad som är okej eller inte är förstås en fråga om perspektiv och utgångspunkt. Men de innehåller förhållandevis lite näring och samtidigt höga koncentrationer tarmirriterande ämnen vilket gör även dessa ekologiska bönor till lågt prioriterade val på en matlista. De hamnar långt ner, men måste för den skull inte vara ohälsosamma om man förbereder dem på ett bra sätt. Dock är det säkrast för personer som inte redan har perfekt hälsa att undvika baljväxter om det är möjligt.

 6. Jag undrar varför det finns ägg i recepten om det inte är OK med ägg om man ska behandla en autoimmun sjukdom med mat.
  Är dina recept inte anpassade för människor med autoimmuna sjukdomar?
  Vänligen Ingegerd

 7. Enligt både nya och gamla studier så påverkar inte sötningsmedel insulinet, vilket gör att man håller sig på en stadig insulin nivå. Vilket i sin tur inte skapar sockersug. På vilket sätt blir man annars sötsugen?:)

 8. Hej har en fråga har sedan 4,5 år tbx värk i hela kroppen för 2 år sedan gjorde jag en diskop i ländryggen har ej blivit bättre utan sämre trots att det har läkt fint..går på max dos av opiater är mycket sängliggandes a kan bara gå korta sträckor, Ibland mellan säng a balkong ,ibland sängliggandes helt..för ett år sedan gick jag upp 20 kg vf vet jag inte men antagligen för att jag inte rörde mig a åt sällan..för 5-6 v sedan var jag hos en dietist a la om min lilla kost jag hade äter i dag alltid frukost ,middag a kvällsmål,3 frukter om dan ..kan ibland hoppa över sista målet för att jag kom ur sängen sent på dan a inte hant äta det…har gått ner 7 kilo sedan dess a har ca 8-10 kg kvar ..inte så att jag bantar a har strikta linjer till 100 % kan ta en mc-donken om jag vill typ hänt 2 ggr under tiden..drack kaffe innan med minst 100 sockerbitar per dag ,helt borta är dom nu,.Måste egentligen inte gå ner tycker alla,vägde som mest 86 kg alltid vägt 68-70 kg a då mår min kropp bra,men jag tänker att kroppens insidan mår nog inte bra idag… har läst dit inlägg här a blev jätte intresserad av det ,tror du att det skulle vara ett bra alternativ för mig att åta efter Paleokosten..(ursäkta mitt långa inlägg det bara gick av farten)

  Mvh Susanne

 9. Tack för en mkt bra blogg! Varför välja bort quinoa? Har valt bort allt spannmål och gluten för tarmens skull men trodde quinoa var ok? Väldigt bra näringstäthet ju?

  1. Tack! Kul att du finner den läsvärd. Det är svårt att ge en generell rekommendation när det gäller quinoa. För en del kan det vara problematiskt med denna typ av livsmedel eftersom quinoa innehåller saponiner som kan orsaka tarmirritation. Det finns till och med läkemedel där man använder saponiner som adjuvans (immunstimulerare) eftersom de kan slå hål på slemhinnan och leverera vaccin till ett aktiverat immunförsvar. Viktigt att tänka på blir förstås att man blötlägger ordentligt och att man häller bort både blötläggningsvatten och kokvatten för att minska koncentrationen av saponiner. Men även om man gör det så finns de kvar i den ätfärdiga quinoan. Om man vill äta en tarmvänlig kost bör man inte äta så mycket quionoa. Det är heller inte särskilt näringsrikt jämfört med grönsaker, kött och nötter. Men det betyder inte heller att alla bör utesluta detta livsmedel. Det kan absolut vara en del av en hälsosam kost, så länge man inte dras med kroniska hälsotillstånd som är av inflammatorisk art.

   1. Stort tack för ditt svar!

    Trist jag som trodde quino var lugnt eftersom det är ett frö. Ät ute efter ett alt till baljväxter, pasta, ris, potatis som ger bra och långsamma kolhydrater och har läst runt på bloggen utan att hitta något?

    Jag har ätit Levaxin förut pga underproduktion (dock väldigt liten avvikelse) men fick sluta med det efter några år för att ”det inte behövdes längre”. Dock ej tittat värdena själv. Sen har jag haft mkt eksem och väldigt förstörd nästan gul hud. Förmodligen pga dålig kost med bla mkt stora mängder proteinpulver och kolhydratspupver. (några drinkar om dagen)
    Efter att en kusin fått Chrohs så började jag fundera om jag också kanske hade dålig tarm och att den läckte. För att få bort eksem och för att inte få andra sjukdomar kopplade till immunförsvaret (ta tappa allt hår på hela kroppen) så började jag läsa och:

    – Blev vegetarian (men äter fisk)
    – Hittade din hemsida.

    Gjorde ett grundschema som jag försöker hålla 5 dagar i veckan och sedan har jag en dag då jag får lägga till grunden från en extra-lista. Och sen fasta en dag. Från kväll till kväll och sedan del av grund-schemat på kvällen efter 24tim fasta.

    – Lagt till nattljusolja (för GLA)
    – Lagt till probiotika
    – Lagt till d-vitamin

    – Tagit bort kött
    – Tagit bort gluten
    – Tagit bort mejeri/gluten
    – Tagit bort alkohol
    – Tagit bort sån som jag läst att du skrivit kan irriterad tarmen.
    – Ta bort koffein
    – Ta bort snus
    – ta bort nötter

    Det har inte blivit mkt kvar, hehe. 🙂 Speciellt inte efter min kära quinoa och potatis försvunnit också.

    Min egen hemmasnickrade terori till mat är att försöka äta ”som det är tänkt” lite. Att utesluta så mkt tror jag egentligen inte på alltså men sen har ju inte alla läckande tarm heller.. Jag tror protein är en stor bov i ohälsa och snabbt åldrande. Att det är bra kortsiktigt men katastrofalt långsiktigt. (För evolutionen) Jag tror att bara om några år kommer proteintillskott försvinna mer och mer. (källa: böcker om åldrande) Försöker därför hålla mig strax under 1g per kg vikt. Och 1g per kg vikt fett. Sen fylla på med kolhydrater upp till 2200 kcal ungefär 6 dagar och alltså en med saker från extra-listan så det blir mer kcal så kag ej vänjer kroppen med lågt kcal-intag. Strax under svält nästan annars pga samma anledning som jag tror protein är skadligt. Att låg kcal-diet är det nyttigaste man kan köra på för kroppen. Kör kroppsviktsträning 2-3 gånger i veckan tillsammans med yoga och avslappningsövningar. Och går 2tim ca 4-5 gånger i veckan. Försöker äta Max 3 gånger om dagen och hålla så jag går utan mat så länge som möjligt för att vila kroppen och tarmen. Gärna 15tim-2tim-7tim. Ska försöka hålla vikten men ta bort lite fett mot muskler. Men framför allt bra hud/hår/hälsa/energi. Har varit Extremt utbränd och stressat väldigt mkt. Och mått väldigt psykiskt dåligt.

    Grund-schema hela listan:
    (Tar ut 2200 kcal och 1g/kg-1g/kg-rest kolhydrater. Kör alltid hela förpackningar nästan.)

    Frukost:
    – kokosfett ca 20-40g
    – Fryst mango 250g
    – sommarbär eco ICA 250g
    – blåbär eco 250-500g
    – hallon eco 500g
    – gojibär 70g (utan konserveringsmedel dock inte alltid eco)
    – äpple eco 1st
    – banan eco 1-5st
    – majs 2st hela kokt kolvar
    – gurka 1st 300g eco

    Lunch:
    – tills idag och som jag ej vet vad jag ska byta till alltså?: quino eco
    – ca 150g torsk eller lax eco (mest lax för att få in mig fett)
    – färst broccoli eco ca 150g
    – 150g lök eco

    Kvällsmat:
    – Quinoa eco
    – 450g fryst spenat eco eller 130g färsk spenat eco
    – 150g lök eco

    Drink:
    – nässelpulver eco
    – gurkmeja eco
    – nyponpulver eco
    – åkerfräken eco
    – blåbärspulver eco

    Övrigt:
    – citron på mat och i vatten
    – kryddor
    – ingefära-vatten
    – ramlösa
    – te (koffeinfritt)
    – vitlök

    Extra-listan:
    – finns inte något extra på den just nu efter jag valt bort mkt av det helt men brukar blir olika frukter/torkade frukter/mullbär/bär/svamp. Samt extra mkt från grund-listan.

    ——
    Så vad tycker du? Något jag borde ändra på? Förslag på någon bra alt till quinoan? 🙂

    Tack för förhand!

    1. Hej Karina, Det var ett långt inlägg. Jag har tyvärr inte möjlighet att konsultera klienter här på bloggen. Om du är intresserad kan du gärna kontakta mig via knappen ”behöver du hjälp” och fylla i formuläret där så kan jag kontakta dig för bokning av ett kostprogram.

 10. Hej,
  på andra sidor på nätet som handlar om paleo kost så använder många fiberhusk, mandelmjöl och kokosmjöl. Är det ok att använda?

  1. Hej Jag rekommenderar inte fiberhusk som tenderar att reta immunförsvaret i magen. Det har till och med använts som adjuvans inom kinesisk medicin. Mandelmjöl i måttliga mängder och kokosmjöl i större mängd är däremot helt okej.

  1. Det är lite komplicerat att svara på. Té är okej men det finns en del att säga om korv och bacon som handlar om stekning av mat och vissa andra möjliga ingredienser. Men i många fall är det okej med korv och icke stekt bacon även på AIP.

 11. Hej! Jag är visserligen strikt vegan men jag fann ändå en del tänkvärt här. Jag delar misstanken mot processad mat (soja är ett sådant gissel i veganvärlden) men har svårare att förstå vissa andra tankar. Jag kan till exempel inte förstå hur kött INTE skulle kunna vara processad föda – det finns väl få ”livsmedel” som råkar ut för en sådan absurd over-kill som kött?? När dessutom vetenskapen är allt mer överens om att kött är cancerogent och därtill dödar planeten så är det inte längre en fråga om enskilda näringsämnen i döda djurkroppar för mig. Ska vi tillbaka till en väldigt ursprunglig animalieföda så tror jag att insekter och as är mer ursprungligt än industriellt kött – som är uppfött på fabriksnäring, stressat och plågat, sminkat med dödlig nitrit och sedan ommärkt fyra gånger innan det mals ned till ”färsk” köttfärs på fusk-ICA; för att sedan tas hem och incinereras till oigenkännlighet innan det kan förtäras.

  Ändå är det aldrig någon köttälskande paleoentusiast som uppmanar till gräshoppemiddag eller ett snabbt snack på självdöd ekorre i parken… Inte heller är det någon som fixar en rå semesterlunch på sitt roadkill.

  Jag fann dock många intressanta tankar om hälsa och kost så jag kommer nog tillbaka till din sida.

  Ett tips bara; på fotot där du sitter framför datorn, vid fönstret är din gylf öppen! 🙂
  Du är ju väldigt snygg så det är säkert ingen som misstycker om du strippar lite, men jag tänkte att det KAN ju vara ett misstag…! 😉

 12. Hej igen, tack för ditt svar. Jag kom på några produkter till som jag skulle vilja höra dina rekommendationer kring. Det gäller potatismjöl, bakpulver och bikarbonat.

  1. Hej Anna, Jag har skrivit om en tillämpning av potatismjöl här tidigare http://karlhulten.se/sa-bygger-du-upp-en-sund-tarmflora/
   När det gäller bakpulver (bikarbonat) så ser jag inga problem med intag av det eftersom det snabbt utsöndras via njurarna, men personligen använder jag det inte eftersom jag inte kan komma på någon bra tillämpning. Antar dock att det handlar om bakning i ditt fall och där kan man absolut använda det.

 13. Hej, jag har just dragit igång med Paleo. Har ätit det förut och mått väldigt bra av det. Blev dock mamma för 3 månader sedan och undrar om du tror att det kan innebära problem för amningen/mattillgången för min bebis under omställningsfasen?

  Tack för intressanta inlägg!

  Mvh Sara

 14. Jag läste engelska för en evighet sedan, hade därför ingen som helst aning om vad ”subcride” betyder! Tack vare Birgitta Höglund vet jag att man kan kombinera paleo-kost och LCHF. Strikt LCHF har jag hållit mig till det sista året, på grund av det har min Diabetes typ 2 blivit typ 0!!! <3 Så hälsosam och bra kost är guld värt för mig 🙂

 15. Hej Karl,

  Till att börja med vill jag tacka för din blogg, den har fungerat som en ögonöppnare för mig och jag är på väg att bli av med bla eksem och nässelutslag. Har en fråga om div livsmedel: hampafrö, chiafrö och pistaschenöt, vad anser du om dem?

  Mvh Linn

  1. Tack för berömmet. Jag ska skriva mer om nötter längre fram. Det finns massor att berätta och många gråzoner. Det korta svaret är såklart att det inte finns något generellt råd utan individuella förutsättningar går före. De flesta friska personer (ej autoimmun sjudkom eller andra sjukdomar) kan äta de nötter du och frön du frågar efter. Däremot raffinerade produkter med dessa som bas är jag tveksam till. Exempelvis hampaolja har inte någon gynnsam fettsyrasammansättning. Att äta nötter och frön kan dock ofta vara ett bra tillskott i kosten.

 16. varför inga mejeriprodukter? får jag inte benskörhet bland annat om jag utesluter mjölk, ost osv?… mjölk har ju jättemycket bra vitaminer och proteiner och fett? var får jag det ifrån annars?

  1. Du har rätt i att mejeriprodukter för många kan vara bra och näringsrik mat. Detta är en förklaring av vad evolutionskost (paleo) är för något och inte ett utdömande av dessa livsmedel. Jag har skrivit om mejeriprodukter här till exempel. Men läs gärna vidare på min sida för fler svar. Mejeriprodukter är såklart bara olämpliga om man är känslig mot dem.

 17. hej ! Har Rosacea sen några år tillbaka. Kan Paleo kost vara ngt för mig ? Histamin rik mat triggar i gång Rosacean. T.ex. Tomater, choklad, vårsolen, alkohol(kan räcka med ett glas vitt vin. Rött går inte alls). Har jordbruk med egen mjölk och kött. Har tidigare gjort kalvdans när magen har känns uppblåst och irriterad. Måår bättre. Tar nu akupunktur med jämna mellanrum. Undviker fläsk. Äter gärna lamm(mår bra efter intag). Undviker gluten. Försöker avhålla mig från socker . men det är svårt. Upplever att allt vad sötning heter ska jag undvika. Äter ändock lite socker.
  Intressant sida du har.
  Glada hälsningar / Eva

 18. Hej Karl!

  Du har potatis på både JA och NEJ sidan, hur tänker du här? Potatis borde väl bara vara på NEJ då det är en nattskatteväxt?
  Mvh Anneli

 19. Hej Karl.

  Jag har tänkt köpa den autoimmuna kokboken. När jag har bläddrat i den hittar jag dock inget uttryckligt om att astma blir bättre av den rekommenderade maten. Mitt problem är just astma (som väl är en autoimmun sjukdom?) och min fråga blir därför om astma också blir bättre av den rekommenderade kosten eller om dieten främst är till för folk med andra sjukdomar?

  MVH
  Rikard Tengvall

  1. Den autoimmuna paleokosten är en lite striktare form av paleo, som bidrar till minskad inflammation i kroppen. Den är bra även för personer med astma. Testa i minst 30 dagar och se om du blir bättre, sedan kan du testa att återinföra livsmedel enligt följande schema. Det är troligt att du inte kommer behöva äta denna strikta form av paleo, utan att du kanske hamnar mer på grundläggande paleo tillslut: http://karlhulten.se/sa-atrintroducerar-du-livsmedel-vid-autoimmun-paleo-aip/

 20. Hejsan! Då baljväxter och däribland sojabönor inte alls är bra, inte heller ”oumph” om jag förstår dig rätt? Så undrar jag vad man som vegetarian kan äta. Går quorn bra, eller hur skulle det gå att få i sig protein? /Cornelia Hilton

  1. Det där är lite klurigt. Jag är tyvärr inte expert på just hur du utformar en vegetarisk paleokost, eftersom jag inte brukar rekommendera det till personer med autoimmuna sjukdomar eller immunrelaterad ohälsa. Många brukar gå över till att i varjefall äta fisk och skaldjur, och det kan vara ett bra sätt att få i sig protein om man kan tänka sig det.

Kommentera