Vete orsakar läckande tarm

Så lurar sig gluten in i kroppen

Att äta pasta och bröd är inte så harmlöst som man tidigare trott. En välgjord studie ledd av forskaren Alessio Fasano visar att gluten som finns i vete får tarmen att börja läcka. Tidigare har man kännt till detta fenomen hos glutenintoleranta, men nu har man upptäckt att det gäller för alla.

I vete finns ett slags proteiner som kallas gluten. När nedbrytningen börjar i tunntarmen skapas fragment och ett av de allra mest studerade är gliadin som har märkliga effekter på tarmen.

Här är de stegen som leder till att tarmen börjar läcka.

  1. Gluten bryts ner till fragment i tunntarmen
  2. Ett fragment av glutenproteinet som kallas gliadin binder in till tarmväggens celler som kallas enterocyter
  3. Enterocyterna utsöndrar ett protein som kallas Zonulin
  4. Zonulin låser upp kopplingarna mellan cellerna
  5. Gliadin kommer in och binder till receptorer på immunförsvarsceller och får dem att aktiveras.
  6. Inflammation uppstår

Hos de flesta som inte är känsliga mot gluten uppstår ett övergående läckage som inom en ganska snar period stängs igen. Under den tid som tarmen är öppen uppstår en mängd effekter som är viktiga för långsiktig hälsa, prestation och välbefinnande. Alla de effekter som gluten har på vår hälsa är inte kända i dag, men vad vi vet är att autoimmuna sjukdomar ökar i västvärlden. Hur detta hänger ihop kommer jag att berätta mer om i kommande inlägg. Rådet för dagen blir att alla bör undvika spannmål som innehåller gluten.


Referens: Gliadin, zonulin and gut permeability: Effects on celiac and non-celiac intestinal mucosa and intestinal cell lines ALESSIO FASANO Scandinavian Journal of Gastroenterology, 2006; 41: 408/419

Comments

comments

10 svar på “Vete orsakar läckande tarm”

    1. Tack för lästipsen. När jag lyssnat till intervjuer med Fasano kring studien i fråga så hävdar han att effekten var tydlig även hos personer som inte led av celiaki men att den förstås var betydligt mildare och hade ett snabbare förlopp. Jag ska läsa inläggen mer noggrant inom kort.

Kommentera